tävlingsnämden
Datum

25 januari 2021

Kontaktperson

Marie Lindblad

Marie Lindblad tar plats i Sveriges arkitekters tävlingsnämnd

Vi på Indicum är både stolta och glada för Marie Lindblad som nyligen valts in i Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd. Så här berättar hon om det viktiga uppdraget.

Grattis till att du blivit invald i tävlingsnämnden, hur känns det?

–  Det är jättekul! Känns roligt att få lära känna de övriga i nämnden och ta del av deras kunskap och erfarenhet. Det känns som ett spännande och viktigt uppdrag.

Har du nån specifik roll eller kompetens som du representerar?

–  Jag kommer att representera inredningssidan. Det finns i dagsläget inte jättemånga tävlingar som gäller just inredning men nämnden har sett en utveckling inom detta och framförallt tävlingar som rör produktformgivning. Därför är det viktigt att nämnden tillgodoser kunskap inom alla arkitektdiscipliner.

Vad vill du bidra med? 

–  Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet av branschen. Jag har personligen ingen erfarenhet av att delta i arkitekturtävlingar (bortsett från pepparkakshus ?) men har under flera år jobbat med upphandlingar på Indicum, vilket gett mig god vana i att läsa och tolka projektbeskrivningar och programtexter. Jag tror detta kan vara till stor nytta i granskningen av tävlingsprogram. Jag tror även att min bakgrund som inredningsarkitekt och designer kan bidra till nya infallsvinklar.

Varför är arkitekttävlingar viktiga för branschen?

–  Jag tycker att tävlingar är viktiga dels för att de kan generera många bra idéer och dels för att mindre eller oetablerade kontor får möjlighet att konkurrera om uppdrag. Tävlingar kan med andra ord skapa möjligheter som vanliga projekt inte alltid kan. När det gäller tävlingar och upphandlingar är min erfarenhet att man alltid försöker ge det där lilla extra vilket i sin tur leder till en högre kvalitetsnivå.

Nämndens uppdrag är (citat från hemsidan): att granska och godkänna program, att utse sakkunniga juryrepresentanter samt att verka för en långsiktigt kvalitativ utveckling av tävlingsverksamheten.