Datum

5 juli 2024

Kontaktperson

Berenike Schau

Trevlig sommar!

Nu tar vi på Indicum en välförtjänt ledighet och stänger ner kontoret i några veckor. Det har varit en intensiv, spännande och rolig vår för oss med flera nya och gamla samarbeten men nu ser vi verkligen fram emot att inte göra någonting ett tag framöver.

Highlights

Vi reste i en liten samlad trupp till 3 days of design för att spana på nyheter inom möbeldesign och umgås med trevliga danskar. Höjdpunkterna för oss var att resa och uppleva nya saker tillsammans samt Martin Johansson på Stolabs egenkomponerade dikt.

RISE forum Samhällsbyggnad ordnade en inspirerande dag där Kristin Östberg och Sophia Engström presenterade den nya miljömärkningen Hållbar InteriörEn av de viktigaste frågorna när man vill åstadkomma en förändring är att förstå motivationen för olika intressenter från ett systemperspektiv. Det finns en stark vilja i branschen och av kunderna att arbeta hållbart och cirkulärt med sin inredning, samtidigt finns det en osäkerhet när man behöver göra en avvägning mellan olika hållbara lösningar och en viss uppgivenhet när man inte riktigt ser hur små steg leder till den massiva förändringar man behöver åstadkomma. Därför har vi inom projektet Hållbar Interiör tagit fasta på

tre viktiga punkter

  • Vi behöver ett gemensamt språk som definiera vad som är målet, en hållbar inredningslösning. Definitionen behöver inte vara perfekt och kraven kommer att skärpas, men det är ett gemensamt sätt att beskriva helheten.
  • Framsteg måste lyftas fram och firas, för medarbetaren, kundens och leverantörens skull. Man skall stolt kunna visa upp att man har kommit en bit på vägen
  • Förändring utgår ifrån de som redan är på gång. Vi vill ta vara på ett momentum och försöker inte förändra de som är mest fast i sina gamla spår, utan ”preaching to the quire” är precis vad vi skall göra.

Under våren har arbetat med den nya miljömärkningen, Hållbar interiör, pågått för fullt. Från och med den 26 september kan alla verksamheter som äger eller nyttjar lokaler märka dem som hållbara med märkningen Hållbar interiör. Märkningen är framtagen av branschen tillsammans med RISE. Det innebär att företag för första gången kan få en miljömärkning som omfattar hela interiören i en byggnad.

Framtid

En annan rolig sak som händer i september är Kulturnatten i Uppsala. Den 14 september öppna Indicum sitt kontor som vanligt och bjuder in Uppsalabor till en utställning om inredningsarkitektur och möbeldesign som elever på KonstfackBeckmans och Borås textilhögskola medverkar i. Är du intresserad av att ställa ut under Kulturnatten kan du läsa mer här: https://indicum.se/kulturnatt-uppsala-2024/

Trevlig sommar önskar vi alla på Indicum!