hållbar interiör
Datum

5 februari 2021

Kontaktperson

Kristin Östberg

Indicum får beviljat stöd från Vinnova för Hållbar interiör

Glada nyheter! Vi på Indicum inredningsarkitekter har fått beviljat stöd från Vinnova för projektet Hållbar Interiör. Ett projekt som ämnar ta fram en certifiering för att hållbarhetsmärka interiörer. Vi har sedan tidigare genomfört fas ett av projektet, en utredning. Nu går vi på den praktiska delen med att börja ta fram ett verktyg för att enkelt, pedagogiskt och överskådligt kunna genomföra bevisligt hållbarare miljöer och interiörer.

– Projektet är ett jätteviktigt steg framåt för alla aktörer i vår bransch. Den behovsanalys vi gjort visar tydligt att det finns en stor efterfrågan bland hyresgäster och inredningsarkitekter av en certifiering för interiörer och ett verktyg för att arbeta med lokalförändringar, säger Kristin Östberg, vd på Indicum och initiativtagare till Hållbar Interiör.

Idag kan man miljöcertifiera det mesta som har med produktion och byggnation att göra och det finns hårda krav kopplat till fastigheter och byggmaterial. När det kommer till byggnadernas innehåll däremot – interiören – ställs det knappt några krav alls.

– Det finns bevisligen stora miljövinster att göra både gällande utsläpp av koldioxid och alstring av avfall genom att återbruka möbler och inredningsprodukter. Ändå finns ingen möjlighet att miljömärka en interiör med återbrukad inredning. Det ska vi ändra på nu, säger Kristin.

Den lösning vi på Indicum har identifierat består av två olika delar: en certifiering och ett verktyg som stödjer certifieringsprocessen. En certifiering ger en hyresgäst en måttstock på interiörens totala miljöpåverkan. Verktyget visar på ett tydligt och enkelt sätt hur miljövänligt ett inredningsförslag är och hjälper både kunden och inredningsarkitekten att se konsekvensen av olika val.

Projektet genomförs med ett stort antal partners, alla speciellt utvalda och avgörande för att komma i mål.

Dessa är: Tengbom arkitekterMalmö stadVästra GötalandsregionenJLLTenant&PartnerSweden Green Building CouncilIVL Svenska MiljöinstitutetSvanenRPRekomoInput interiörSajklaTrä- och MöbelföretagenFlokkStolabLundbergs MöblerOgeborgVoidmark och IDC.