Laserskanning
Datum

10 Oktober 2022

Kontaktperson

Cecilia Tjärnberg

Någonstans mellan det virtuella och det verkliga

Nyligen var Indicum tillbaka på Konstfack för att denna gång undervisa i 3D-skanning på masterprogrammet i rumslig gestaltning. Under dagen tittade vi närmare på själva utrustningen och pratade om hur laserskannern och tillhörande mjukvaror fungerar och om hur man behöver planera sitt arbete. Laserskanning är användbart när man vill dokumentera en rumslighet medan exempelvis fotoskanning kan vara att föredra då man snabbt vill fånga ett objekt eller mindre sektion. Ur punktmolnsdatan kan vi exportera mätbara sektioner och producera otroligt vackert och detaljerat ritningsunderlag. Från meshdatan får vi form som enkelt modeleras i open source-program.

Tips! Ladda ned en app för fotoskanning till din egen telefon och testa. Du kan till exempel på studieresan passa på och fotoskanna en del av en vacker staty och vid hemkomst i datorn inkorporera denna form i ett eget producerat designförslag.

Hör av er till oss om också ni vill att Cecilia kommer på besök för att prata om kreativa arbetsprocesser, digital output och att röra sig mellan det virtuella och det verkliga.

Kontakta Therese Löwstedt

Bild: Cecilia Tjärnberg, Punktmoln

Skulptur: Maja Björk